Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Μεγάλο προνόμιο για τα παιδιά η γλωσσομάθεια

  Μέσα στον αιώνα που ζούµε της παγκοσµιοποίησης, η τεχνολογία και τα τεράστια επιτεύγµατά της, καθώς και τα υπερσύγχρονα µέσα µεταφοράς και επικοινωνίας, έχουν καταργήσει τα σύνορα επιτρέποντας τους λαούς να επικοινωνούν άµεσα, εκµηδενίζοντας τις αποστάσεις.

  Έτσι, η γνώση των ξένων γλωσσών γίνεται απαραίτητα στόχος ζωής στη νέα γενιά, που θα πρέπει να ανταποκριθεί µελλοντικά στις προκλήσεις των καιρών, για να αντεπεξέρχονται εύκολα στις δυσκολίες της επικοινωνίας.
  Τα παιδιά έχουν τέτοιες νοητικές ικανότητες, που επιτρέπουν την αφοµοίωση κάθε γλωσσικού µηνύµατος χωρίς να καταβάλλεται µεγάλη προσπάθεια. Απορροφούν εύκολα τις νέες γνώσεις και µαθαίνουν γρήγορα λέξεις και κανόνες, που αφορούν στην ξένη γλώσσα. Η αίθουσα των ξένων γλωσσών, βέβαια, πρέπει να είναι άρτια εξοπλισµένη µε όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά µέσα, που προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών και τους οδηγούν σε µια απόλαυση την εκµάθηση, όσον αφορά στον τρόπο διδασκαλίας. Σε αυτό βοηθούν οι υπολογιστές, τα ακουστικά, τα DVD, οι χρωµατιστές καρτέλες, τα παιχνίδια µαζί µε τα C.D. µε αυθεντικούς διαλόγους.
  Η ξενόγλωσση συνοµιλία, το παραµύθι στο DVD, το τραγούδι που θα ακούσουν, χαράζεrαι βαθιά στο µυαλό τους. Παίζει, λοιπόν, σπουδαίο ρόλο η µέθοδος της µελέτης που υπoδεικνύεται από τον εκπαιδευτικό, γιατί θα επηρεάζει πάντα τον τρόπο σκέψης τους βέβαια όταν αυτό δεν απαγορεύει στους ενήλικες να µπορούν να µαθαίνουν ξένες γλώσσες! Οφείλουµε όµως να σεβαστούµε τα αποτελέσµατα των ερευνών όσον αφορά στη µείωση των γνωστικών λειτουργιών µε την πάροδο της ηλικίας.
 Σύµφωνα µε τους ψυχολόγους, η ανάπτυξη της νοηµοσύνης παριστάνεται µε µια καµπύλη, που στα πρώτα χρόνια της ζωής παρουσιάζει µεγάλη κλίση (είναι δηλαδή ταχύτατη). Η κλίση αυτή µικραίνει µετά τα 24 και τελικά στο 45ο έτος της ηλικίας µηδενίζεται. Βέβαια, οι ενήλικες δεν γίνονται ξαφνικά λιγότερο έξυπνοι, αλλά απλώς χρειάζονται περισσότερο κόπο και χρόνο για να αποκτήσουν και να χρησιµοποιήσουν νέες γνώσεις ή να τροποποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες. Έτσι, τα αποτελέσµατα των ερευνών δίνουν σαφές προβάδισµα στα παιδιά και τους εφήβους, όσον αφορά στη µάθηση.
  Η σπουδαιότητα όµως της γλωσσοµάθειας πρέπει να οδηγεί στη σωστή και συνεχή µελέτη.
Διότι είναι σίγουρο πως η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί ένα διεθνές διαβατήριο και επιτρέπει στον κάτοχο του να επικοινωνεί άµεσα, να ταξιδεύει, να γνωρίζει πολιτισµούς, αλλά και να ανταλλάσσει γνώσεις και απόψεις, πολλές φορές ζωτικής σηµασίας για τον εαυτό του και για τους άλλους.
  Αξίζει λοιπόν, να τονώσουµε το ηθικό των παιδιών µας και των εφήβων στο δύσκολο έργο για την απόκτηση γλωσσοµάθειας γιατί όπως έχει διατυπώσει και ο Goethe «όποιος δεν ξέρει ξένες γλώσσες, δεν ξέρει τίποτε από τη δική του».
Και η Ελλάδα τού σήµερα έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους γλωσσοµαθείς, που θα οδηγήσουν τη χώρα µας σε ακόµη µεγαλύτερη πρόοδο και εξελίξεις.

Της Κατερίνας Παπαγιανvοπούλου, Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου