Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Τα ριάλιτι σόου σκοτώνουν τους πρωταγωνιστές τους

Η πίεση που δέχονται και τα ψυχολογικά «βάρη» που κουβαλούν τους οδηγούν ακόμη και στην αυτοκτονία μόλις σβήσουν τα φώτα

[Το επεισόδιο «Trash TV» αφορά τις εκπομπές ευτελούς θεματολογίας και ποιότηταςτους λόγους ύπαρξης και ανακύκλωσής τους και την αρνητική τους επίδραση στην αισθητική του εγχώριου τηλεοπτικού τοπίου.]

image
Τα reality βλάπτουν σοβαρά την υγεία... των πρωταγωνιστών τους, οδηγώντας συχνά σε νευρικό κλονισμό, κατάθλιψη, ακόμη και σε αυτοκτονία. Αναλώσιμοι «διάττοντες αστέρες» της μιας νύχτας, οι εν λόγω (δι)άσημοι εισέρχονται, στην πλειονότητά τους, στο τηλεοπτικό τοπίο φορτωμένοι εκ των προτέρων με ψυχολογικά «βάρη» για να εξέλθουν από αυτό, μερικούς μήνες μετά, με διαταραχές και τάσεις αυτοκτονίας, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε 11 άτομα τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση της 48χρονης Σκοτσέζας τραγουδίστριας Σούζαν Μπόιλ, η οποία μέσα σε μόλις 2 μήνες αναδύθηκε από την απόλυτη αφάνεια στο επίκεντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας για να καταλήξει εν συνεχεία, εσπευσμένα, σε ψυχιατρείο του Λονδίνου. Στις αρχές του περασμένου Απρίλη ήταν μια άνεργη γεροντοκόρη, η οποία δεν είχε φιλήσει ποτέ της άνδρα. Στα μέσα του ιδίου μήνα, μετά την εντυπωσιακή της εμφάνιση στη σκηνή του σόου «Βρετανία Έχεις Ταλέντο», έγινε «το ασχημόπαπο με τη θεϊκή φωνή».

Η συνέχεια βρήκε τη Σούζαν να εμφανίζεται δίπλα στην Όπρα και στον Λάρι Κινγκ και να δέχεται πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο να τραγουδήσει για τον Ομπάμα στο πλαίσιο των εορτασμών της 4ης Ιουλίου. Στις 30 Μαΐου, ωστόσο, το «Βρετανία Έχεις Ταλέντο» έριξε αυλαία, με τη Σούζαν να έρχεται... δεύτερη. Την αμέσως επόμενη ημέρα, η 48χρονη εισήχθη «εξαντλημένη συναισθηματικά» στην ψυχιατρική κλινική «Priory» του Λονδίνου.
image

Μόλις μερικούς μήνες πριν, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Πόλα Γκούντσπιντ, αδυνατώντας προφανώς να ανανήψει από το πλήγμα που δέχτηκε όταν αποπέμφθηκε κακήν κακώς από το σόου «American Idol», αυτοκτόνησε μέσα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο κοντά στην οικία του ειδώλου της, της Πόλα Αμπντούλ, διάσημης τραγουδίστριας και μίας εκ των κριτών του εν λόγω τηλεπαιχνιδιού.

Συνολικά, 11 εμπλεκόμενοι σε reality έχουν αυτοκτονήσει και άλλοι δύο έχουν αποπειραθεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους τα τελευταία χρόνια σε ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία και Ινδία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας TheWrap.com.

Οι παραπάνω απώλειες αποτελούν μόνο «την κορυφή του παγόβουνου», καταγγέλλει από τη μεριά του ο δρ Τζέιμι Χούισμαν, επικεφαλής του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης «AfterTVCARE», μέσω του οποίου έχει περιθάλψει περισσότερους από 800 εκπεσόντες αστέρες reality τα τελευταία 17 χρόνια.

Τους ωθούν στα άκρα. Σύμφωνα με τον Χούισμαν, «το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο», καθώς οι παραγωγοί των εν λόγω σόου «δεν ενδιαφέρονται για τους παίκτες παρά μόνο για τους σπόνσορες, οι οποίοι θέλουν να βλέπουν τους πρωταγωνιστές να τσακώνονται, να καταρρέουν και να κλαίνε».

Οι παραγωγοί φέρονται να ωθούν τους διαγωνιζομένους επίτηδες στα άκρα, συχνά με τραγικές συνέπειες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως πολλοί εκ των συμμετεχόντων έχουν ήδη κάποιο «κουσούρι», το οποίο οι ψυχολόγοι των σόου συνηθίζουν να «παραβλέπουν».

Σύμφωνα με τον Χούισμαν, πρόκειται για ανθρώπους με βαθύτερα ψυχολογικά προβλήματα, εμμονές και χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι οποίοι ζητούν την επιβεβαίωση μέσω μιας υπερ-προβολής. Στην πράξη, ωστόσο, η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, ενώ συχνά οι χαρακτήρες «φορτώνονται» ρόλους που δεν έχουν καν επιλέξει.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Οι παίκτες σε ριάλιτι είναι εργαζόμενοι

Κάθε άλλο παρά αναλώσιμοι θεωρούνται πλέον οι παίκτες των ριάλιτι στη Γαλλία, μετά την πρωτοποριακή απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας «Cour de Cassation» που έκρινε ότι οι συμμετέχοντες σε ριάλιτι παιχνίδια είναι εργαζόμενοι.
Την περασμένη εβδομάδα το δικαστήριο δικαίωσε 3 παίκτες του γαλλικού «Ile de Tentation» (Νησί του Πειρασμού) του καναλιού TF1, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας αποζημίωση με το σκεπτικό ότι η παρουσία τους στο παιχνίδι συνιστούσε κανονική εργασία και μάλιστα σε 24ωρη βάση.
Οι δικαστές έκριναν ότι οι παίκτες δικαιούνταν κανονικά εργασιακά συμβόλαια με όλα τα παρεπόμενα (π.χ. τήρηση του 35ώρου) και επιδίκασαν στον καθένα αποζημίωση ύψους περίπου 11.000 ευρώ. Η αποζημίωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 8.176 ευρώ για υπερωρίες και 1.500 ευρώ για παράνομη λύση των συμβολαίων.
Το εν λόγω ριάλιτι σόου τέσταρε την πίστη μεταξύ συντρόφων. Τα ζευγάρια που έπαιρναν μέρος μεταφέρονταν σε ένα τροπικό νησί, όπου τους φλέρταραν άλλοι παίκτες (όπως οι 3 προαναφερόμενοι) με σκοπό να καταφέρουν να χωρίσουν το ζευγάρι.

Είναι δουλειά...
Παρότι το καθημερινό μενού περιελάμβανε ήλιο, θάλασσα και μασάζ, σε ένα ονειρεμένο σκηνικό, το δικαστήριο έκρινε ότι ακόμη κι αν είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι, δεν παύει να είναι δουλειά. Μάλιστα, το καθοριστικό κριτήριο για την ετυμηγορία ήταν το στοιχείο της «υπαγωγής» μεταξύ εργοδότη και παικτών.
Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει «τσουνάμι» σχετικών προσφυγών από συμμετέχοντες σε άλλα προγράμματα, ενώ, σύμφωνα με τη Liberation, ήδη πάνω από 160 παίκτες έχουν αποφασίσει να κινηθούν δικαστικά. «Οι εταιρείες παραγωγής δεν θα μπορούν πλέον να χειρίζονται τους διαγωνιζομένους όπως έκαναν για χρόνια», δήλωσε ο δικηγόρος των τριών που δικαιώθηκαν.
800 αστέρες σε σόου έχουν δεχτεί ψυχολογική υποστήριξη τα τελευ­ταία 17 χρόνια

ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ
  • Πόλα Γκούντσπιντ, ετών 30, ΗΠΑ, αυτοκτόνησε μετά την αποπομπή της από το «American Idol».
  • Σέριλ Κόσεβιτς, ετών 35, ΗΠΑ, αυτοκτόνησε τον Ιούλιο του 2007 μετά την αποπομπή από το «Pirate Masters».
  • Νατζάι Τουρπίν, ετών 23, ΗΠΑ, αυτοκτόνησε τον Φεβρουάριο του 2005 στο «Τhe Contender».
  • Κέλι ΜακΓκι, ΗΠΑ, αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2005 μετά την αποβολή της αδελφής της από το «Extreme Makeover».
  • Μέλανι Μπελ, παραγωγός του σόου «Vegas Elvis», αυτοκτόνησε τον Μάρτιο του 2005.
  • Τζέιμς Σκοτ Τέριλ, ετών 37, ΗΠΑ, αυτοπυροβολήθηκε τον Ιούνιο του 2008, είχε συμμετάσχει στο «Super­nanny».
  • Νέιθαν Κλάτερ, ετών 26, αυτοκτόνησε τον Οκτώβριο του 2007, μετά το τέλος του «Pa­radise Hotel 2».
  • Σάιμον Φόστερ, ετών 40, Βρετανία, αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2008, μετά τη συμμετοχή του στο «Wife Swap».
  • Καρίνα Στίβενσον, ετών 17, Βρετανία, απαγχονίστηκε τον Μάιο του 2005, λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει το «Τhe Colony».
  • Σίνισα Σαβίγια, ετών 34, Σουηδία, έπεσε στις ράγες τρένου τον Ιούλιο του 1997, αφού εκδιώχθηκε από το «Expedition»
  • Τάνια Σάχα, ετών 21, Ινδία, ήπιε δηλητήριο τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά την απόρριψή της από το «Fatafati».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr
[πηγή:εφημ. Έθνος, 17/5/2011 (απόσπασμα) <http://www.ethnos.gr>]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου