Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Στοιχεία-σοκ: 1 στους 3 μαθητές θύμα bullying

Στοιχεία-σοκ: 1 στους 3 μαθητές θύμα bullying

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας το τελευταίο διάστημα στα ελληνικά σχολεία. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Μόλις 1 στους 3 μαθητές έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ 1 στους 2 μαθητές έχει βρεθεί μπροστά σε τέτοιο περιστατικό. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, το 10% των μαθητών πέφτει θύμα επιθετικής παρενόχλησης από άλλα παιδιά, την ώρα που το 5% του μαθητικού πληθυσμού είναι θύτες, με τα αγόρια να είναι πιο επιθετικά, καθώς η εμπλοκή τους σε περιστατικά βίας είναι 3 προς 1 έναντι των κοριτσιών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε έρευνα που πραγματοποίησε σε 16.227 μαθητές από 6 χώρες της Ευρώπης, διαπίστωσε ότι σε 1 στους 3 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα bullying, ενώ 1 στους 2 γίνεται μάρτυρας τέτοιων περιστατικών που ολοένα αυξάνονται στα σχολεία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού με ποσοστό 31,98%, ενώ πρώτη είναι η Λιθουανία σε ποσοστό 51,65%, δεύτερη η Εσθονία με 50,20%, τρίτη η Βουλγαρία με 34,66%, πέμπτη η Λετονία με 25,21% και έκτη η Ιταλία με 15,09%.
Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου από τη μεριά του ανέφερε χαρακτηριστικά «Η εικόνα που μου μεταφέρεται από τα σχολεία, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, η ένταση φαίνεται να έχει μεταφερθεί και στα σχολεία».
Ο Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μετέφερε το ζήτημα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ εισηγήθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εντατικοποίηση των δράσεων και την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας Πανευρωπαϊκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου