Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Κύμα εθελοντισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για Κύμα εθελοντισμού 2004
 
Λιάνα Σπυροπούλου, εφ. Ελευθεροτυπία, 13/02/2002

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της εκστρατείας προσέλκυσης εθελοντών για την Ολυμπιάδα της Αθήνας και οι υπεύθυνοι του «Αθήνα 2004» δηλώνουν ευχαριστημένοι
αλλά όχι εφησυχασμένοι από τη μέχρι στιγμής εκδήλωση ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί στη διοργανώτρια αρχή 32.562 αιτήσεις συμμετοχής από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες στους Ολυμπιακούς του 2004. Από αυτούς το 59% είναι Έλληνες (19.015), το 26% αλλοδαποί και ομογενείς (8.547) και το 15% Κύπριοι (5.000). Οι διοργανωτές έχουν ‑όπως οι ίδιοι λένε‑ άλλον ένα λόγο να είναι αισιόδοξοι, αφού εκτός από τις ατομικές αιτήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και 487 φορείς, όπως για παράδειγμα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αλλά και 800 φορείς της Ομογένειας.

Παρ' όλα αυτά, το έργο του «Αθήνα 2004» στον τομέα του εθελοντισμού παραμένει δύσκολο. Κι αυτό γιατί μπορεί για τη διεξαγωγή των Αγώνων να χρειάζονται 60.000 εθελοντές (45.000 για τους Ολυμπιακούς και 15.000 για τους Παραολυμπιακούς) και να έχει ήδη καλυφθεί περισσότερο από το 1/3 μέσω των αιτήσεων, αλλά αυτοί πρέπει να επιλεγούν ανάλογα με τα προσόντα τους όπως έγινε και στις άλλες Ολυμπιάδες από μια δεξαμενή 100.000 ατόμων. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων, ενώ πριν από το τέλος του 2003 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι «συνεντεύξεις» με τους υποψήφιους εθελοντές, να επιλεχθούν οι κατάλληλοι και να γίνει η κατανομή στις θέσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κύμα εθελοντισμού ολυμπιαδα 2004
Οι Τομείς Απασχόλησης των Ολυμπιακών Εθελοντών θα είναι οι εξής:

  • Αθλήματα: Οι εθελοντές θα συνεισφέρουν στη λειτουργία του αγωνιστικού τομέα των αθλημάτων σε διάφορες θέσεις στον αγωνιστικό χώρο. Θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αθλητές και αρχηγούς ομάδων, διαιτητές, κριτές και προσωπικό.
  • Ασφάλεια εγκαταστάσεων: Έλεγχος πρόσβασης στις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές εγκαταστάσεις.
  • Δημόσιες σχέσεις: Οργάνωση εκδηλώσεων και παρουσιάσεων για τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας, για τους θεατές των Αγώνων, τους δημοσιογράφους κ.λπ.
  • Διακίνηση Ολυμπιακής Οικογένειας: Οδηγοί και συνοδηγοί από τους οποίους εξαρτάται η ασφαλής και έγκαιρη μεταφορά των μελών της Ολυμπιακής Οικογένειας, αθλητών, κριτών, δημοσιογράφων και επισήμων.
  • Διαχείριση ενέργειας: Οι εθελοντές θα πρέπει να είναι τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι σχολής ηλεκτρολογικής κατεύθυνσης με επαγγελματική άδεια ηλεκτρολόγου. Θα συνεργάζονται με το διευθυντή ενέργειας και με τους εργολάβους σε θέματα ημερήσιων ελέγχων, συντήρησης κ.λπ.
  • Διεθνείς σχέσεις: Θα συνοδεύουν τους επίσημους προσκεκλημένους και τα μέλη των εθνικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητών. Θα παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη και θα φροντίζουν για την υποδοχή και τον αποχαιρετισμό τους.
  • Διερμηνεία: Οι εθελοντές θα πρέπει να διαθέτουν άδεια διερμηνείας ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αθλητές, επισήμους κ.λπ.
  • Διοικητικές υπηρεσίες: Έλεγχος και καταγραφή εισόδου/εξόδου του προσωπικού των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, διαχείριση των αλλαγών στις βάρδιες του προσωπικού, διανομή στολών, διεκπεραίωση αλληλογραφίας και άλλες υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία.
  • Εξυπηρέτηση θεατών: πληροφόρηση και ταξιθεσία στους τόπους διεξαγωγής των Αγώνων.
  • Επικοινωνία: Οι εθελοντές θα φροντίζουν για τη διασφάλιση της ροής των πληροφοριών, τον εντοπισμό θεμάτων επικοινωνιακού ενδιαφέροντος και το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών επικοινωνίας μέσω της ομάδας του Βασικού Κέντρου Επικοινωνίας Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Ιατρικές υπηρεσίες: Επαγγελματίες του κλάδου υγείας με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις μονάδες παροχής Α΄ βοηθειών και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.
  • Περιβάλλον: Οι εθελοντές θα συμμετάσχουν ενεργά στην εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ανακύκλωσης.
  • Πληροφορική: Προσφορά υπηρεσιών σε τεχνικές θέσεις, όπως χρονομέτρηση και βαθμολόγηση σε αγωνιστικούς χώρους, διαχείριση αποτελεσμάτων, υποστήριξη δικτύου, διαχείριση δικτύου.
  • Τελετές: Θα συμμετάσχουν στις Τελετές Έναρξης και Λήξης και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε σε καλλιτεχνικό πρόγραμμα είτε στη διαδικασία παραγωγής του. Επίσης, θα συμμετάσχουν σε τελετές απονομής μεταλλίων.
  • Τηλεπικοινωνίες: Θα χειρίζονται τη ραδιοεπικοινωνία και θα καταγράφουν προβλήματα σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες τα οποία θα επιλύουν εξειδικευμένοι τεχνικοί και θα χειρίζονται τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.
  • Τουρισμός-φιλοξενία: Θα απασχοληθούν στους τομείς ξενοδοχείων, κρατήσεων, κρουαζιερόπλοιων και ξενώνων.

Το αν οι θέσεις θα καλυφθούν και ο «Αθήνα 2004» θα κερδίσει αυτό το στοίχημα -κάτι που αρκετοί έχουν αμφισβητήσει- δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Το σίγουρο είναι ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων ανήκει στους 34.548 εθελοντές της Βαρκελώνης, τους 60.422 της Ατλάντα και τους 47.000 εθελοντές των Αγώνων του Σίδνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου