Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ


 Η γλώσσα είναι η έκφραση της ζωής μας, η προσωπικότητα και η φύση μας, η ελευθερία και η ουσιαστική καταξίωση του ανθρώπου. Αποτελεί το συνδετικό κρίκο του σήμερα με το αύριο, τη συναισθηματική και λογική ένωση του παρόντος με το παρελθον.
Ανασύρει μνήμες, δημιουργεί όνειρα, πραγματοποιεί στόχους.
  Όλα τα παραπάνω έκαναν τπυς ανθρώπους που ασχολούνται μ' αυτήν να πιστεύουν πως χρειάζεται μια αλλαγή στην νοοτροπία και την αντιμετώπιση της γλωσσικής διδασκαλίας στην Εκπαίδευση. Επιτέλους αντιμετωπίστηκε ως μάθημα το οποίο μπορεί να διδαχθεί. Χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία του ταλέντου, μπορούμε να πούμε ότι η ''έμπνευση" καλλιεργείται. Χρειάζεται γνωστικιά ερεθίσματα, γνώση δηλαδή του κόσμου που μας περιβάλλει. Και αυτό δεν είναι εύκολο σήμερα. Η κοινωνία άλλαξε, η τεχνολογία εισέβαλε στη ζωή μας, η εμπειρική γνώση δεν αρκεί. 
  Αυτή λοιπόν η διαδικασία της γνωριμίας με τον κόσμο μας την έχουν αναλάβει άλλοι παράγοντες. Τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα ταξίδια, οι ηέκτρονικοί υπολογιστές, το διαδίκτυο. Όλα καλλιεργούν τη γνώση όλα μάς δίνουν την εικόνα του κόσμου μας. Και εμείς; Τη συνειδητοποιούμε σωστά; Έχουμε τη δυνατότητα της πρόσληψης των παρεχομένων παραστάσεων; Λειτουργούμε ως έλλογα όντα ή μήπως παθητικά αποδεχόμαστε τις πληροφορίες που μας δίνουν τα μέσα της σύγχρονης εποχής;
  Αναμφισβήτητα όχι. Και τούτο γιατί μας λείπει η γνωστική βάση, η υποδομή που πρέπει να παρέχεται από παιδαγωγούς, από σωστά, δυστυχώς, έγκυρα σχολικά βιβλία. Μέσα λοιπόν από το ιστολόγιο αυτό, θα προσπαθήσω με απλό, σαφή και κυρίως παιδαγωγικό τρόπο να τεθούν οι βάσεις της κατανόησης της λειτουργίας της γλώσσας ώστε ν'  αναπτύξουν οι μαθητές μας την κριτική ικανότητα. Διότι θα πρέπει να μάθουν από τις πληροφορίες που τους παρέχονται ποιες είναι σωστές και ποιες όχι, ποιες καλές και ποιες κακές, ποιες κοινωνικές και ποιες αντικοινωνικές. 
Έτσι μόνο θα δημιουργηθούν καλοί πολίτες, ελεύθεροι άνθρωποι, ηθική και έντιμη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου