Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Αποτέλεσμα εικόνας για εναλλακτικος τουρισμος
 ΟΡΙΣΜΟΣ: Τουρισμός είναι η μετάβαση και η διαμονή  για περιορισμένο χρονικό διάστημα σ’ έναν ξένο τόπο, κοντινό ή μακρινό, στο εσωτερικό ή εξωτερικό μιας χώρας.
Αρχικά ο σκοπός των τουριστών ήταν η κατάκτηση νέας γνώσης  και η διεύρυνση των πνευματικών τους αναζητήσεων ενώ σήμερα έχει σαν κύριο στόχο τη χαλάρωση , την ανάπαυση, την ψυχαγωγία  και την παύση κάθε είδους προβληματισμού κι επαγγελματικής δραστηριότητας. Συμπληρωματικά με αυτό, ο τουρίστας αναζητάει τη γνωριμία με νέους ανθρώπους, την εξοικείωση με άλλους πολιτισμούς, ήθη και έθιμα καθώς και την επαφή με τη φύση.
Συνθήκες που βοήθησαν στην ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος.
-Η βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η συγκοινωνιακή ένωση των ηπείρων, η παγκοσμιοποίηση που επέφεραν οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.
-Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του σύγχρονου δυτικού κόσμου, η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των σύγχρονων ανθρώπων. Η καθιέρωση εργατικών δικαιωμάτων που εξασφαλίζουν ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους, οχτάωρη πενθήμερη εργασία και επιδόματα αδείας. Η καθιέρωση του κοινωνικού τουρισμού.
-Η κατάργηση των συνόρων, η  ειρήνευση των λαών και οι διακρατικές συμφωνίες για εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.
-Η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου των δυτικών κοινωνιών, η γλωσσομάθεια, τα Μέσα μαζικής επικοινωνίας, η διαφήμιση, τα εμπορικά ταξίδια.
-Ο σύγχρονος αγχώδης ρυθμός ζωής που αυξάνει την τάση φυγής.
ΕΙΔΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • Εγχώριος τουρισμός:  Ο τουρισμός των κατοίκων μιας χώρας που ταξιδεύουν εντός της ίδιας χώρας (ένας Αθηναίος μεταβαίνει στο Ηράκλειο Κρήτης για διακοπές).
  • Εξερχόμενος τουρισμός: Οι κάτοικοι μια χώρας ταξιδεύουν σε μια ξένη γι’ αυτούς χώρα (Οι Έλληνες ταξιδεύουν στην Ιταλία).
  • Εισερχόμενος τουρισμός:  Οι τουρίστες  που έρχονται στο εσωτερικό μιας χώρας από μια άλλη χώρα ( Οι Άγγλοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές).
  • Εσωτερικός τουρισμός : Το σύνολο του εισερχόμενου και εγχώριου τουρισμού.
Εναλλακτικός τουρισμός – νέες μορφές τουρισμού:
Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η σύγχρονη τάση στον τουριστικό τομέα και προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικού  και διαφορετικού κινήτρου των τουριστών απ’ ότι έχει ο μαζικός τουρισμός καθώς και τις αντίστοιχες ειδικές υποδομές. Ο εναλλακτικός τουρισμός περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης. Ο εναλλακτικός τουρισμός αποσκοπεί στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος μιας χώρας. Σήμερα ο μαζικός τουρισμός θωρείται απευκταίος λόγω των δυσμενών επιπτώσεων στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η σύγχρονη εποχή προτάσσει μορφές τουρισμού όπως:
  • Αθλητικός τουρισμός αναψυχής
  • Θαλάσσιος τουρισμός
  • Τουρισμός υπαίθρου
  • Γαστρονομικός τουρισμός
  • Τουρισμός υγείας και ευεξίας
  • Αγροτουρισμός
  • Εκπαιδευτικός τουρισμός
  • Συνεδριακός τουρισμός,
οι οποίες αναχαιτίζουν τα κακώς κείμενα του βιομηχανοποιημένου τουρισμού και αποτελούν μια βιώσιμη λύση για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και το πρόβλημα της εποχικότητας του κλασσικού τουρισμού.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
-Το ήπιο κι εύκρατο μεσογειακό της κλίμα, με άπλετη ηλιοφάνεια και ζεστές θερμοκρασίες.
αξιοθαύμαστος πολιτισμός της, ο ιστορικός χαρακτήρας της χώρας με τα αμέτρητα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που την καθιστούν πόλο έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών.
ομορφιά του φυσικού τοπίου και η ποικιλία της φυσικής ομορφιάς του τόπου.
-Οι πανέμορφες και πεντακάθαρες θάλασσες της με τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά.
ελληνική φιλοξενία , το ελληνικό ταπεραμέντο και οι «αυθεντικοί» άνθρωποι του τόπου.
ασφάλεια που νιώθουν οι τουρίστες λόγω των χαμηλών ποσοστών εγκληματικότητας και βίας.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
-Ακριβές υπηρεσίες και αγαθά, φαινόμενα οικονομικής εκμετάλλευσης των τουριστών.
-Κακές υποδομές, κακή τουριστική αγωγή, έλλειψη παιδείας, αγένεια  και ανεύθυνη επιχειρηματική δράση στον τομέα αυτό με μόνο στόχο το «εύκολο» κέρδος. Φαινόμενα «αρπαχτές».
-Υποβάθμιση και καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος με επιχειρηματικές δράσεις που δεν σέβονται την ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και τις φυσικές της ομορφιές (π. χ ξενοδοχεία μαμούθ κλείνουν την πρόσβαση σε πανέμορφες ακτές)
-Υποβάθμιση φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος λόγω της άκριτης εισροής κακής ποιότητας τουριστών με αμφιβόλου ποιότητας ήθη.
ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Οικονομικές:
-Καταπολεμάται η ανεργία και ανοίγουν πολλές θέσεις εργασίας στις τουριστικές περιοχές (ύπαιθρο και επαρχιακές πόλεις- νησιά).
-Άνοδος του βιοτικού επιπέδου της χώρας και της ποιότητας της ζωής ων κατοίκων της περιφέρειας λόγω της εισροής χρήματος.
-Μείωση του φαινομένου της εσωτερικής μετανάστευσης καθώς οι κάτοικοι της επαρχίας δε χρειάζεται ν’ αναζητήσουν δουλειά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Πνευματικές:
-Απόκτηση πνευματικής και ηθικής καλλιέργειας (ευγένειας, καλών τρόπων)  – άνοιγμα πνευματικών οριζόντων από τη συναναστροφή με διαφορετικής κουλτούρας ανθρώπους. Νέοι τρόποι σκέψης.
-Συσσώρευση νέας γνώσης πάσης φύσεως . Ο άνθρωπος που εμπλέκεται με τον τουρισμό μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα. Απόκτηση εμπειριών ζωής.
-Αύξηση της διαλλακτικότητας και καλλιέργεια διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες.
Κοινωνικές:
-Εμπλουτισμός Εθνικού πολιτισμού από τα ξένα θετικά στοιχεία
-Μείωση του φαινομένου του ρατσισμού. Επαφή λαών και πολιτισμών που οδηγεί σε άρση των προκαταλήψεων και σε γόνιμο διάλογο ανάμεσα στους λαούς.
-Άρση της κρατικής απομόνωσης, βελτίωση των διακρατικών σχέσεων, επικοινωνία των λαών, βελτίωση των παγκόσμιων σχέσεων που οδηγεί σε ειρηνική συνύπαρξη.
Πολιτιστικές:
-Διαφημίζεται ο Ελληνικός πολιτισμός στα πέρατα του κόσμου και αποκτά οικουμενικές διαστάσεις.
-Ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων ανάμεσα στους λαούς
Ψυχικές: Ανανέωση , εκτόνωση, ψυχική χαλάρωση, συναισθηματική αποφόρτιση.
-Βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων.
 ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Οικολογικές: Αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, ρύπανση της ακτογραμμής , βεβήλωση του φυσικού τοπίου με την άναρχη δόμηση των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, βεβήλωση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αποψίλωση δασικών περιοχών για την ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεις
-Υψηλό κόστος ζωής στα επαρχιακά τουριστικά σημεία από φαινόμενα αισχροκέρδειας κι οικονομικής εκμετάλλευσης.
-Διαμόρφωση από μια μερίδα επαγγελματιών συνείδησης «αρπαχτικού» και διαρκούς επιδίωξης εύκολου κέρδους.
-Στην ύπαιθρο σταδιακά  εγκαταλείπονται τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Οι ντόπιοι παύουν ν’ ασχολούνται με τη γεωργία με αποτέλεσμα να ξοδεύει η χώρα μεγάλα κονδύλια για την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων απ’ το εξωτερικό.
-Οικονομική αστάθεια κι αβεβαιότητα λόγω της εποχικότητας του τουριστικού ρεύματος αλλά και των διεθνών συνθηκών που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το τουριστικό ρεύμα.
Πολιτιστικές
-Ξενομανία, άκρατος μιμητισμός, άκρατη υιοθέτηση ξένων στοιχείων που αλλοιώνουν την εθνική συνείδηση και απειλούν την εθνική μας ταυτότητα.
-Αλλοιώνονται τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων που ζουν σε τουριστικά σημεία. Αλλοίωση του Εθνικού πολιτισμού.
 Μέτρα για την περιφρούρηση και την ανάπτυξη υγιούς τουρισμού
Τι μπορεί να κάνει η πολιτεία:
-Πολιτειακές παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υποδομών, τη βελτίωση του συγκοινωνιακού δικτύου, των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, των οδικών δικτύων ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και γενικότερα των χώρων υποδοχής των τουριστών.
-Αυξημένοι έλεγχοι του Υπουργείου στα τουριστικά σημεία, ιδιαίτερα τους μήνες αιχμής της τουριστικής κίνησης κι επιβολή αυστηρών κυρώσεων  σε ασυνείδητους επαγγελματίες του τουρισμού που παραβαίνουν τους νόμους και δεν συμπεριφέρονται δεοντολογικά.
-Ανάπτυξη παιδείας κι επαγγελματισμού γύρω από τον τουρισμό με εκπόνηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των επαγγελματιών, σεμινάρια, επαγγελματική κατάρτιση, αύξηση των τουριστικών σχολών. Ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών που θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση της χώρας.
-Διαφημιστικές καμπάνιες και προώθηση της χώρας στο εξωτερικό με ιδιαίτερη προβολή του φυσικού πλούτου της χώρας. Διαφημιστικές καμπάνιες στο εσωτερικό και εξωτερικό για τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
-Προώθηση και προβολή νέων οικολογικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού που σέβονται τις φυσικούς πόρους και αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα και φυσιογνωμία μας. Ποιοτική και όχι ποσοτική βελτίωση τουρισμού.
 Τι μπορεί να κάνεις ο καθένας ατομικά:
-Να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη, να επιδείξουμε επαγγελματική ευσυνειδησία σεβόμενοι τον επισκέπτη, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Να αποτελέσουμε εμείς οι ίδιοι πρότυπα συμπεριφοράς για τις επισκέπτες διαμορφώνοντας όρια συμπεριφοράς και σεβασμού των φυσικού πλούτου της χώρας μας , των αρχαιολογικών τις χώρων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να μην θυσιάζουμε στο βωμό του εύκολου κέρδους την ποιότητα του τουριστικού ρεύματος.
Τι μπορούν να κάνουν οι φορείς αγωγής για τις επερχόμενες γενιές:
-Τόνωση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης , καλλιέργεια ηθικών προτύπων συμπεριφοράς , τουριστική αγωγή.
-Καλλιέργεια σεβασμού μέσα απ’ τα προγράμματα σπουδών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορικής παράδοσης. Τόνωση της εθνικής μας φυσιογνωμίας και εθνικής υπερηφάνειας στις επερχόμενες γενιές.
-Ανάπτυξη κριτικής σκέψης για την αποφυγή φαινομένων εθνικού κομπλεξισμού, ξενομανίας και άκρατου μιμητισμού ξένων ηθών κι εθίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου